ahtate.ru

Koľko váži los vážiť v závislosti od regiónu?

Hmotnosť dospelých losovLos je najväčším zástupcom rodiny deerov. Zabije elk v Európe, Severnej Amerike, centrálnom pásme Ruska na Ďalekom východe.

Kto videl los, potvrdí, že je to zviera pôsobivých rozmerov. Takže aký je hmotnosť dospelého losa, ak je taká veľká?

vzhľad

  • Moose elk - štruktúra karosérieMuži sú oveľa väčší ako ženy - dĺžka kmeňa môže dosiahnuť 3 m a výška losu môže byť až 2,4 m. Hmotnosť lózy sa pohybuje v širokom rozmedzí - 350-600 kg. V niektorých regiónoch Ruska a Kanady môže vážiť až 650 kg.
  • vzhľad sukhatogo je veľmi odlišný od vzhľadu ostatných členov rodiny. Zviera má relatívne krátky krk a trup, ale má pomerne vysoké hrbové päty.
  • Končatiny sú dlhé, tak aby sa uhasiť svoj smäd, môže rozšíriť na väčšie hĺbky nádrže, na plytčine, keď kľačí predné nohy.
  • Moose leží na tráveHlava je veľká, veľká mäsitá horná pera.
  • Pod krkom je kožovitý rast, často nazývaný náušnicou, jeho dĺžka je 30-40 cm.
  • Srsť má hnedo-šedú farbu, skôr hrubú.
  • Nohy sú ľahké.
  • Muži nosia veľmi veľké parohy, dosahuje rozsah 180 cm a hmotnosť do 30 kg. Zviera ich skopí na konci jesene alebo začiatku zimy a na nejakú dobu prechádzky bez ťažkostí. Samice nemajú rohy. Moose moose bol prezývaný, pretože tvar jeho rohov pripomína pluh.

Kde žije moose?

los sú rozmiestnené v lesných zónach Severná pologuľa je v lesnej stepi a stepke menej bežná. V Európe žije v týchto regiónoch:

  • Stredné Rusko.
  • Severne od Ukrajiny.
  • Poľsko.
  • Česká republika.
  • Pobaltské štáty.
  • Bielorusko.
  • Scandinavia.

V severnej Amerike žije elk na severovýchode Spojených štátov, Aljašky, v Kanade.

Na celej Zemi je asi 1,5 milióna losov, z toho 730 000 žije v Rusku.

Rôzne zdroje tvrdia, že existujú 4 až 8 poddruhov losu. Najväčší zástupcovia patria do poddruhu východného Sibíru a aljašského. Najmenší je Ussuri.

Výživa, životný štýl

Moose je vynikajúci plavecMoose obývajú lesy, žijúci na brehoch riek a jazier v stepi, ulovených v kríkoch v lese ivnyaka- - podľa brezy a osiky lesov. V tundry a stepiách môžu byť zvieratá viditeľné mimo lesa.

Veľký význam pre zvieratá majú rybníky, v blízkosti ktorých sú losy zachránené z tepla a nájdu jedlú vodnú vegetáciu. V zime uprednostňujú ihličnaté a zmiešané lesy. V prípade, že úroveň snehovej pokrývky nie je väčšia ako 50 cm, zvieratá vedú sedavý život, v oblastiach, ktoré sú pokryté snehom, migrujú na miesta s menším snehom. Na miesta zimovania sa nomádizmus zvyčajne vyskytuje na konci jesene. Prvým sú ženy a mladé, po ktorých nasledujú muži. Počas dňa môže zviera prekonať 10-15 km. Návrat na bývalé miesto pobytu sa vyskytuje počas topenia snehu.

Losi nemajú presne stanovený čas na odpočinok a kŕmenie. Tu všetko určuje sezónu. V lete sú zvieratá prevažne cez noc, v zime sú aktívne počas dňa. Miesto ich táborov závisí od dostupnosti jedla. V strednom Rusku sú to mladé borovicové lesy, na Sibíri - húštiny vŕbovej alebo brezovej, na Ďalekom východe - vzácne ihličnaté lesy. Jeden stánok môže súčasne obsadiť niekoľko losov. Existuje dôkaz, že na malom pozemku bolo zhromaždených 100 alebo viac zvierat.

To je to, čo lže jesť:

  • tráva;
  • kríky;
  • drevná vegetácia;
  • mach;
  • huby;
  • lišajníky.

V lete berú listy aj z vysokých stromov, ako jesť blízko vody a vodné rastliny, trávu. Na konci začnú vetvy jesť. Pri rozmrazení zožierajú kôru. Na jeden deň, dospelý moose jesť asi 30 kg potravín, v zime - asi 15 kg. Takže po celý rok spotrebúva viac ako 7 ton krmív. Predstavte si, koľko moose potom váži.

Čo sa v noci živí v lese?Ak je počet zvierat veľký, môžu poškodiť lesné škôlky a plantáže. Často zvieratá navštevujú solonetzy, v zime olizujú soľ z ciest.

Moose - výborných plavcov a bežcov. Pod vodou môže byť viac ako minúta, rozvinutý pocit vône a sluchu, aj keď je vízia pomerne slabá. Od dravcov sú chránené údermi predných končatín.

Ľudia lovia veľmi zriedkavo, hlavne v prípade blížiaceho sa druhu k mláďatám alebo s inými stimulmi.

Sociálna štruktúra, reprodukcia



Jednotliví jedinci oboch pohlaví žijú oddelene, ale príležitostne môžu žiť v skupinách po 4-5 zvieratách. V lete av zime žijú ženy s losom, niekedy osamelí jedinci sú priblížení k nim, na jar takáto forma rozpadá.

Gon sa vyskytuje na jeseň, v tejto dobe počujete typický hluk mužov. V tejto dobe sú zvieratá extrémne agresívne a môžu dokonca napadnúť človeka. Muži robia zápasy, v dôsledku ktorých jeden z rivalov často zomrie. Pretože zvieratá sú monogamné, zriedkakedy majú viac ako jednu los.

Tehotenstvo trvá približne 235 dní. Na svete sa objavuje jedno mláďa, aj keď staré ženy majú niekedy dvojčatá. Lak sa postaví na nohy hneď po narodení a po niekoľkých dňoch sa dokážu pohybovať. Sexuálna zrelosť sa vyskytuje približne za 2 roky.

V prirodzených podmienkach je životnosť losu asi 10 rokov, v zajatí sa môže zvýšiť na 22 rokov.

Ekonomický účel

Dve losové losyLovecké a komerčné zvieratá. V mnohých krajinách sa ho snažili domestikovať, ale úspech podniku sa zlyhal z dôvodu zložitosti obsahu. Ale od sovietskeho obdobia v Ruskej federácii existovali dve losové farmy: Pechoro-Ilychsky Reserve a Kostromskaya.

Elk mlieko je podobné kravskému mlieku, ale viac tučné, v súvislosti s ktorým sa často používa na liečivé účely. Lusové mäso je oveľa chutnejšie ako iné jelenie mäso - jemnejšie a jemnejšie.

Počet znakov

Moose v zimeVeľké škody na obyvateľoch spôsobujú pytliaci. Tiež zníženie počtu zvierat vedie k chorobám a zraneniam, ktoré často spôsobujú smrť. Počet losov klesá aj kvôli predátorom.

Ročná úmrtnosť dospelých osôb je 7-16% - medzi mladými, v prvom roku života - až 50%. Luk lovia vlk a medveď. Spravidla sa choré, staré a mladé zvieratá stávajú obeťami. Silný dospelý, vlk nie je nebezpečný.

Najčastejšie je liek chorý kvôli pásomnice, ktorá postihuje nervový systém, a tiež kvôli kliešťu.

Často losy sú zrazené automobily, a tak, mimochodom, vodiči vozidiel často trpia. Nezabudnite, môžete vážiť veľa losu.

Delež v družabnih omrežjih:

Podobno