ahtate.ru

Usídlenie sobov alebo caribou

Habitat sobovSoby nesúce názov "Caribou" v Severnej Amerike sú zverokrvným zvieraťom, jediným predstaviteľom svojho druhu medzi jeleňmi. Pomáhať ľudstvu v rozvoji severu, Caribou dodnes je jednou z najdôležitejších biologických zdrojov vo viac ako dvadsiatich krajinách euroázijskej a severoamerickej kontinentu.

Divoký sob je povolený lov v záujme pokožky a mäsa, av domácnosti vykonáva úlohu dopravy (balenie a sánkovanie). Miestom je tundra a taiga.

Sami a jeho vzhľad

Na rozdiel od svojich príbuzných, soby sobov koniec papule (predná časť horného pera) má vlasovú líniu a prioritou výživy sú lišajníky. Zaznamenajú sa aj znaky správania, ktoré sú charakteristické len pre sobov. Napríklad - životný štýl stáda.

Caribou telo dostatočne predĺžený, čo dáva zvieratám priemernú veľkosť. Proporcionálna a predĺžená hlava. Zdá sa, že na prvý pohľad je masívny krk, skôr tenký a dlhý, práve zarastený vlasmi. Vzhľadom na krátke nohy, zviera vyzerá skôr squat, a je zbavený milosti svojich príbuzných. Dĺžka tela je v priemere 1,8-2,2 metrov u mužov a 1,6-2 metrov u žien. Rast až do 1,4 m u mužov a 1,2 m u žien a hmotnosť sa pohybuje okolo 70-200 / 70-120 kg. Stojí za zmienku, že divá jelen je väčší ako domestikovaný. Samozrejme, veľa závisí od bohatstva krmovín, kde žijú sobia, a priamo zo samotného rozsahu biotopu.

Rohy a kožušiny

Ako žijú sobiaTiež charakteristické pre rozdiel medzi caribou jeleňa a jeho blízkymi ľuďmi - Rohy majú samce aj samice - Veľké rozvetvené rohy, ktorých dosah je až 1,2 metra. Koniec húkačky má tvar v podobe vertikálnych lopatiek, horný kmeň a procesy sú ploché, pomerne veľké rohy sú veľmi tenké, ako ich hmotnosť tvrdí - asi 12 kilogramov. Ženy majú rovnaký tvar, ale ich rohy sú oveľa menšie a preto sú ľahšie. Tiež sú asymetrické a extrémne rôznorodé vo forme, počte čepele, výhonkov atď. Výskumníci si všimli, že tvar rohov sobov závisí aj od geografie biotopu.

Aj karibu sa vyznačuje najsilnejšou vegetáciou, najvýraznejší z rodu jeleňov. Kožušina je pomerne dlhá - od 5-10 centimetrov na tele, až 30 centimetrov na krku. Najmenšia vlasová línia je na nohách, avšak vlna je veľmi tuhá a hustá. Tam je plášť a okolo kopytá, a dokonca aj medzi kopytami je extrémne tuhý a hustý kefa - vďaka tomu sa oblasť kopytá stane väčší, čo umožňuje menšie klesnúť na snehu. Samotné vlasy boli prázdne a spolu s vzdušnou vegetáciou vytvorili slušnú ochranu pred prepichnutím studeného severného vetra.

Vo farbe letná kožušina je pomerne monofónna, hnedé a farby kávy. Zima je celkom farebná, farby sú viac svetlé. Samica sobov nie je výrazne farebná. Novorodenci v prvých mesiacoch života sú jednobarevne šedé a hnedé. V mnohých ohľadoch farba tiež závisí od geografie. Premiestňovanie v karibu je pomerne dlhé a trvá od apríla do začiatku augusta.

vhodnosť



Kde žijú sobia?Caribou sú prispôsobené na prežitie v chladnom arktickom podnebí, pretože vzhľadom na štruktúru vlasového pokrytia, trpia veľmi nízkymi teplotami. Avšak hrá tiež negatívnu úlohu - caribou nie sú schopní tolerovať teplo a majú zle vyvinuté potné žľazy. Z tohto dôvodu musia regulovať teplotu tela v dôsledku častého silného dýchania a jazyka.

Aj vďaka svojej kožušine, caribou super plavci - Vzduchom plnené dutiny vlasov dodávajú mimoriadnu vztlak. A jedli lišajníky a tenké bylinky zuby zuby zuby slabé: predné rezáky sú tenké a symetrické a koreňové rezáky sú slabé a malé.

Samostatne chcem upozorniť na kopytá. Sú dosť rozvinuté a široké v soboch. To je vyjadrené skutočnosťou, že fungujú všetky štyri prsty, čo umožňuje zviera získať veľkú plochu pre nohy a silnejšiu podporu. Ďalšie kopytá sú zarastené pôsobivou srsti na zimu, čo tiež prispieva k podpore. Pevná a krátka vlasová línia medzi prstami, alebo "kefa", chráni proti posunutiu na kryte ľadu. Rovnako ako elk, caribou sa pohybuje, zvyšuje jeho končatiny vysoko. A vďaka veľmi vysokým uhlom kĺbov sa caribou ľahko pohybuje s hrboľami, nízkymi kríkmi, mokrami a snehom.

Ako a čo rodí sob

Výskyt v arktickej klíme robí z caribou vyhraba svoje jedlo pod snehovou pokrývkou. Za takýchto podmienok prechádza značná časť roka. A ak lesný drobný sneh, výška až do jedného metra a pol metra pre sobov, problém nebude, potom tridsať centimetrová vrstva snehu v tundry môže byť veľmi hustá a nepreniknuteľná. Stádo je dosť zaujímavé - keď vytiahol pár listov alebo výhonkov, jednotlivec ide na nové miesto. Takže za predpokladu, že je pasúce sa veľké stádo, je dostatok jedla dokonca aj pre posledných jedincov.

Napriek tomu, že hlavnou potravou sú lišajníky, jedlo zvieraťa je pomerne rozmanité. Takže, čo jesť Caribou jeleň?

  • Lichen (alebo yagel) - a napriek tomu nechajte názov hlavného jedla neobťažovať vás, pretože jeleň môže dobre bez neho. V lišejníkoch nie je bielkovina, sú zbavené väčšiny vitamínov. V zime je tento jeleň odvodený z tukových zásob a svalov. Nakoniec jediné, čo lišajník dáva, je energia. Aj v lete, v suchom stave, nie je konzumovaný - až po dažde, hmle, silnej rosy atď.
  • Obilniny, uhorky, orechy sú hlavnou zelenou stravou počas leta.
  • Zmiešaná tráva je dobrým krmivom. Niekedy podiel bylín v dávke caribou trvá až 15-20%, avšak pri vädnutí stratia rastliny nutričnú hodnotu.
  • Prasličky a strukoviny sú tiež pozoruhodnými predstaviteľmi stravy. Fazuľa je v lete dokonale zjedená. Pri nadstavcoch je zaujímavejšie: ak niektoré druhy vstupujú do stravy po celý rok, potom majú iné hodnoty len na jar a na jeseň.
  • Kroviny a kríky - väčšinou listy, ovocie, puky a kvetenstvo. Zvlášť rozlišuje v tejto diéte listy vŕby, kvôli jej nízkej polohe a nutričnej hodnote.
  • Huby a machy - a ak je mach dôležitý iba na chudobných pasienkoch, huby hrajú úlohu jemnosti, pre ktorú môžu sobia dokonca chvíľu opustiť stádo.

Stručne o súperoch a nepriateľoch

súperovi

  • Nepriatelia a súperi sobovDivá a domáci jelen sú hlavnými konkurentmi navzájom kvôli rovnakým otázkam prežitia.
  • Lemmings a Middendorff vole - aj napriek ich malej veľkosti, s veľkým počtom obyvateľov vyčistiť celú oblasť dôležitých krmív.
  • Ovtsebyk - vyskytuje sa v arktických zemepisných šírkach s miestnymi jedincami jeleňov. Avšak pižmoň žije hlavne tam, kde aj upravený jeleň nemôže žiť. Okrem toho, jeleni a pižmovi vykresľujú hranice medzi územiami.

nepriatelia

Samozrejme, sú to predátori.

  • Vlci sú hlavným nepriateľom.
  • Medvede a mizerne
  • Lynx a ľadové medvede, ale už oveľa menej často
  • Tiež nebezpečenstvo líšok, schopné pretiahnuť novorodeného jeleňa a divokého psa v blízkosti obývaných oblastí.

Delež v družabnih omrežjih:

Podobno