ahtate.ru

Dravý vták bez strachu - Shrike

Popis vtáka ShrikeŠedivý škriatok je veľmi vzácny vták. Stretnúť sa s ním v prírode je veľmi ťažké. Preto je potrebné dlho sedieť a čakať na to. Okrem toho množstvo tohto druhu dramaticky kleslo a vták bol uvedený v červenej knihe.

Prvý, kto opísal tento druh, je zakladateľ binominálnej nomenklatúry Carl Linnaeus, on to urobil v polovici XVIII storočia.

História popisu šedého štítu

Názov vták z latinčiny prekladá k "strážiť mäsiar", je podľa autora týchto mien, opisuje hlavné rysy životného šedé shrike - obetiam temporizing s vysokým postavením a možno rozdeliť na malé kúsky chytiť korisť.

Tento druh pochádza z rodiny škriatkov. Ich najbližšími predkami sú vrawn, teda vrany. Podľa vedcov tieto rodiny žili v Miocene (pred šiestimi miliónmi rokmi). Predpokladá sa, že miesto objavenia sa prvých moderných predstaviteľov obuvi je miestom medzi Malajskou a Strednou Áziou.

vzhľad

Tento vták je dosť veľký. Takže veľkosť jej tela u dospelého vtáka je v priemere asi 25 centimetrov a hmotnosť škriatka je 70 gramov. Rozpätie krídel stredného vtáka je asi 36 centimetrov. Šedý škriek má svetlé sfarbenie, chrbát zdobený šedými odtieňmi a brucho v bielom. A takisto na hrudi vtáka sa objavuje obraz. Krídla a chvost majú jasnú čiernu farbu a pozdĺž ich okrajov je biely pásik. Hlava škriatka má biele pruhy a od zobáka po oči sa tiahne čierna maska. Zároveň sa ženy a muži neodlišujú vo vzhľade.

Spievanie šedej štyridsať

Muži majú hlas pozostáva z rôznych krátkych, ale krásnych triliek spolu s pištoľou. Znie to takto: "tu-tu krr-pri-pri" alebo "trr-tour..trr-tour". V časoch nebezpečenstva, alebo keď sa muži cítia nepokojní, vydávajú dlhé, ale ostré píšťalky. A aby pritiahli pozornosť ženy, muži kombinujú píšťalku s piesňou. Na vzájomnú komunikáciu používajú tichšie píšťalky.

stanovište

Kde žijú rebráHlavný biotop šedého škriháka je Zóna so strednou a subarktickou klírensou v severnej pologuli planéty. Väčšinou žijú v Eurázii, Severnej Amerike a centrálnych oblastiach Ázie.

Niektoré druhy škriek sú usadené a nelejú na iné miesta. To platí pre vtáky žijúce na Sakhalíne a na Kurilových ostrovoch. Zvyšok predstaviteľov čeľade škriháka, pri príchode zimnej zimy, lieta na juh v bezhvitých stepiách. Avšak v každej populácii zástupcov tohto druhu existujú jedinci, ktorí vo všeobecnosti nezamietajú kdekoľvek a zostanú na svojom mieste.

Šedivé vrchnáky hlavne žijú v otvorených priestoroch, pretože je pre nich výhodné, aby obsadili vysoké miesta s veľkým pohľadom, ktorý im umožňuje úspešne loviť.

Napájanie

Shrike môže loviť niekoho. Ale väčšinou jedia malé vtáky a hmyz. Tam boli prípady, keď obeť Shrike, sa snaží uniknúť zo svojho lovca, padol do rúk ľudí, ale to nezastavilo predátora a jeho korisť, schmatol priamo z ľudských rúk. Ich korisť vtáky sú zavesené na vetvách blízko hniezda, a potom pokračovať na rezanie mŕtvoly. Práve kvôli tomu bol vták nazývaný mäsiarom. Keď sa sériová výroba, keď opustí svoje obete, alebo dokonca pol jesť celok. Takže, podľa výskumníkov, učí svojich potomkov lovu.

spôsob života

Krevety sú dravé vtáky. Takže, keď majú dobrú pozíciu na to, aby zistili svoje obete, čakajú a potom okamžite zaútočia. Navyše môžu napadnúť ako ťažbu zeme, tak aj vzduch. Potom si vziať korisť do svojho hniezda a tam ho jesť. Vtáky sú veľmi dobre vyvinuté predátorské inštinkty, takže môžu loviť a nemajú pocit hladovosti súčasne.

Predstavitelia tohto druhu vtákov sú veľmi agresívni, takže ak vstúpi na svoje územie, okamžite zaútočia na nepriateľa, aj keď je mnohonásobne väčší ako samotný škriatok.

Krevety sa vyznačujú bezbožnosťou, pre nich nie je žiadny rozdiel, kto na útok. A taktiež sa nebojí ľudí a môžu sa usadiť v blízkosti včelín, kde môžu včely bezpečne jesť.

Hniezdo škriatka je pomerne veľké. Stavba domu je vždy riešená ženami. Aby sa postavilo hniezdo, samice vyzdvihnú vetvu na strome. Zvyčajne je hniezdo postavené v malej výške, asi dva metre. Robia to preto, aby bolo pohodlnejšie priniesť veľké korisť.

Podložte vajcia škriatkov v strede jari, ale v chladnejších biotopoch, na začiatku leta. V priebehu času sú vtáky položené asi päť vajec, ktoré majú zelenú farbu s tmavými škvrnami. Samica sa zaoberá inkubovaním vajíčok a samček nahradí iba príležitostne. Inkubácia trvá približne dva týždne. Po vyliahnutí sa rodičia starajú o svojich potomkov až na dvadsať dní. Po tejto dobe sú kurčatá pripravené na prvý let. Kŕmiť ich mláďatá obyčajne s malým hmyzom, ale niekedy môžu dať húsenice alebo larvy.

Zaujímavé fakty:

  • Na čo sa skriek živí?Škriatok sa vyznačuje mazanosťou a sarkastickým charakterom. Takže zvlášť priťahujú pozornosť sokolov a jastrabov a po ich útoku sa pokrývajú vetvy stromov a ticho spievajú odtiaľ.
  • Z ich prirodzených biotopov vyháňajú všetky ostatné dravce. Aby to urobili, výslovne varujú obeť, ktorá je lovená a dravca nič iné, okrem toho, aby šiel na iné miesto.
  • Životnosť týchto druhov vtákov vo voľnej prírode je desať až pätnásť rokov.
  • Jedná sa o strašných predátorov schopných útočiť na každého, kto vstúpi na ich územie.
  • Shrikes sú jedným z mála predátorov, že sa podarí prežiť chladné zimy, kedy z ich výroby sú iba drobné hlodavce, ktoré sú skryté pod veľkými vrstvami snehu. Cez toto, Shrikes žiť dokonale uprostred zimy, môžete dokonca počuť ich párenia piesne.
  • Vyskytli sa príležitosti, kedy bol škritik chytený sieťou, ale zároveň nebol v rozpakoch, aby mu utrpel obete.

Druhy vtákov

Existuje asi tucet druhov tohto vtáctva. V Rusku sú najbežnejšie šedé a nečestné.

  • Veľký ShrikeGrey je najväčší zo všetkých jeho rodov. Je to najkrutejší predátor, má dlhé, ostré pazúry a silný zobák.
  • Zhulan - má malú veľkosť približne 20 centimetrov. V tomto prípade je hmotnosť vtáka pomerne veľká pre jeho postavu. A tiež je dravý vták, má veľmi ostrý zobák. Oblasť je prevažne riečna alebo jazerá, ale príležitostne ju nájdete v stepiách.
  • Čierna tvár - veľkosť je podobná kvasinke, sfarbenie je veľmi podobné šedému škribu. Obydlí najmä v stepi a lesoch.
  • Červená - je najmenšia v rodine. Jeho názov bol pre červený odtieň hlavy. A tiež je to predátor a žije v háji a záhradách.
  • Tiger - ako podvodník. Charakteristickým znakom sú červené odtiene v tele. Priestory sú lesy, stepy, mestské parky a záhradné pozemky.

Delež v družabnih omrežjih:

Podobno