ahtate.ru

Čierny leopard: popis druhu, kde žije, spôsob správania

Čierny leopardTakže leopard ...

Je to leopard, je to panter - patrí do rodiny mačiek. Najčastejšie môžu žiť na Blízkom východe, juhovýchodnej, južnej a západnej Ázii, Južnej Afrike a na Sibíri.

Najčastejšie sa vyskytujú čierne leopardy v savanách, lúkach a meso lesoch. A tiež obľúbené miesta takzvaných afrických mačiek sú hornaté, kríky a púštne terény.

Životné prostredie a biotop

Existuje 9 poddruhov čierneho leoparda:

  • Africký (panthera pardus pardus) je oblasť Afriky.
  • Indická (panthera pardus fusca) - oblasť Indie.
  • Severná Čína (panthera pardus japonensis) - oblasť severnej Číny.
  • Ceylon (panthera pardus kotiya) je oblasť Srí Lanky.
  • Indochina (panthera pardus delacourii) - oblasť južnej Číny a juhovýchodnej Ázie.
  • Javane (panthera pardus melas) je ostrov Java.
  • Južný Arab (panthera pardus nimr) je oblasť Arábie.
  • Perzština (panthera pardus saxicolor) - oblasť Strednej Ázie.
  • Ďaleký východ (panthera pardus orientalis) je Kórejský polostrov, severovýchodná Čína a Ďaleký východ Ruska.

Samice zaujímajú územie rovnajúce sa približne 4 štvorcových kilometrov a muži - 12. To znamená, že jedna žena tvorí asi 3 muži.

popis

Leopard LifestyleV porovnaní s dlhým telom sú nohy leopardu relatívne krátke. Majú širokú hlavu a masívnu lebku so silnými čeľusťovými svalmi. Hlava je korunovaná malými okrúhlymi ušami. Na obočie divokých mačiek - dlhé vibrízy, ktoré chránia oči pred hustou vegetáciou, medzi ktorými sa predátor pohybuje skvelým milencom. Farba od svetložltého môže dosiahnuť červeno-oranžovú v závislosti od rozsahu zvieraťa. Tvar leopardových škvŕn závisí od ich biotopu - vo východnej Afrike je to okrúhle, v Južnej Afrike - námestí.

Na hrudníku, nohách a papule predátorov, pevné čierne škvrny, na zadnom krúžku. V detských farbách je tuhá - dymová šedá, škvrny na nej nie sú viditeľné. Obraz každého jednotlivca je jedinečný, ako odtlačky prstov osoby - nikdy sa opakuje. Čierny leopard alebo panter je jedinec s recesívnymi melanistickými génmi.

Samci divokých mačiek vážia od 30 do 65 kilogramov, zatiaľ čo ženy - od 16 do 57 kilogramov. Dĺžka prvej je od jedného a pol do dvoch a pol metra, druhá - od jedného a pol do dvoch metrov.

životnosť

Za prírodných podmienok, teda vo voľnej prírode, leopardi žijú od 10 do 12 rokov. V zajatí je očakávaná dĺžka života oveľa dlhšia a priemer je od 21 do 23 rokov. Rovnako ako aj medzi všetkými ostatnými žijúcimi bytosťami existujú aj dlhé pečene - 17 rokov rekordného života divokej mačky žijúcej vo voľnej prírode a 27 rokov v zajatí.

Žiaľ, africké leopardské mláďatá prežívajú iba v 40 až 50% prípadov.

prídel



Väčšinou títo dravci radšej jedia kopytníky: antilopy, gazely, diviaky, jeleň a hospodárskych zvierat - to je hlavná strava afrického leoparda. A tiež môžu jesť vtáky, hlodavce, článkonožce, plazy, mrkva. Hmotnosť extrakcie sa pohybuje od 10 do 40 kilogramov.

Divoké mačky lovia, útočiť - číha a vrhnúť sa na svoju korisť - vo väčšine prípadov, obeť ani nemá čas reagovať, to znamená, že do tohto dravca plížiť sa ticho ako mačka a bleskovými útokmi ... Leopard okamžite zahryzne do krku obete, ktorá je príčinou okamžité ochrnutie sekundu a potom ju uškrtí a berie v kľudnom odľahlom mieste. Veľká sila afrických mačiek im umožňuje loviť na korisť, čo je 10-násobok ich váhy.

rozmnožovanie

Tam, kde leopard prebývaŽenské leopardy priťahujú mužov s feromónmi, v moči. Volanie k páreniu, samica naznačuje, že kráča pred mužom, pravidelne tlieskajúc ocasom. Párenie trvá priemerne 3 sekundy, ale počet dvojíc až 100-krát za deň, v intervale asi 6 minút.

Africké mačky sa môžu chovať počas celého roka. Výkaly u žien za posledných 7 dní a obdobie gravidity je 96 dní. Zvyčajne ženy strácajú svoju schopnosť reprodukovať vo veku 8-9 rokov.

Mláďatá pri narodení váži menej ako 1 kilogram. Oči malé leopardy, otvorené po 1 týždni po narodení, za 2 týždne sa už deti učia chodiť. Pravidelne vystupujte z jedálneho lístka a jedzte bežné leopardské jedlo, ktoré začína vo veku 6-8 týždňov. Pred týmto obdobím môže matka opustiť deti, chodiť na poľovníctvo, a to až do 36 hodín, pričom ponechá mláďatá na dobre chránených miestach. Vo veku troch mesiacov končí dojčenie a mláďatá prechádzajú na pevné jedlo. V 20 týždňoch mláďatá zvyčajne opúšťajú doupě, stávajú sa úplne nezávislé.

správanie

  • Tieto divoké mačky sú predátori noci. S ich kongenermi komunikujú pomocou reči, vrčania, purr. Jeho územie, rovnako ako všetci predstavitelia mačky, je označené močom a pazúrikmi.
  • Títo predátori dokážu zrýchliť rýchlosť až 60 km / h, skákať do výšky viac ako tri metre a robiť skoky o dĺžke 6 metrov. Majú vynikajúci sluch a zrak. Dokonalý pocit na zemi aj vo vode.

Druhy leopardovLeopardi sú relatívne tolerantní voči človeku, ale môžu zaútočiť na neho, byť zranení, ako ľahkú korisť.

Veľká hrozba pre týchto predátorov predstavuje osobu - ľudia zabíjajú leopardy kvôli ich hodnotnej kožušine. Pre mláďatá divokej mačky sú lvy, tigre, hyeny a africké divé psy veľmi nebezpečné.

Počet leopardov v mnohých regiónoch ich biotopov sa znižuje v dôsledku fragmentácie a straty biotopov. Leopardi majú ochranné postavenie "v blízkosti zraniteľnej pozície." A to aj napriek skutočnosti, že Leopard - najbežnejší predátormi všetkého veľká mačka - päť z deviatich poddruhov je už uvedený ako ohrozené a hrozí vyhynutie.

Delež v družabnih omrežjih:

Podobno