ahtate.ru

Čajka: je to sťahovavý vták alebo nie?

Rybársky jazýček letí v zime na juhObyčajné riečny čajka alebo čajka smejivá (latinsky shroicocephalus ridibundus.) - zástupca rodinné jednotky CHARADRIIFORMES čajky. Oblasť býka je východným pobrežím Kanady a kontinentu Eurasia. Vtáky žijúce v západnej Európe, usadený spôsob života, zvyšok v zime letí do južných oblastí. Vtáky žijúce v Kanade sa tiež pohybujú na juh na zimovanie.

Riečny čajok - hniezdoNa hniezdenie Rajčatá jazera vyberajú rybníky, záplavové územia, delty riek a jazier. Dávajú prednosť plytkých vodách s hustými húštiny kríkov a ostrovov, sa často nachádzajú pri mori alebo sa rozhodnúť pre život tichých zátok a tichých zátok, pretože sa im nepáči trvalý otvorený priestor. Zvyčajne sú vtáky ako veľké delty a morské pobrežia veľkých riek, ktoré sú veľké.

Racek - hlučný vták. Jej krik je škaredý, ako "kyarrr", Opakovaná niekoľkokrát, potvrdzuje aktívne správanie. To je tiež charakterizované "kvokhtanie", "meow" a ostré signály "kek", pripomínajúce ľudský smiech.

V Rusku sa v lete na sladkovodných nádržiach môžu pozorovať celé kolónie riečnych čajok, ktorých veľkosť môže byť niekoľko tisíc. Psy sa obyčajne usadzujú v blízkosti skládok potravín a veľkých miest.

Vzhľad rieka jazera

Podľa svojej veľkosti je čajka čajka nižšia ako ostatní predstavitelia rakúskej rodiny. Telo vtáka dosahuje dĺžku 38 až 44 cm, rozpätie krídel je 94 - 105 cm, hmotnosť dospelého je 250 až 350 gramov.

Farba čierneho periaJazero čajky majú vlastnosť: Na prednej časti krídla je široký biely pruh, a na zadnej strane - čierna. V lete môžete zamieriť do zátylku čokoládovo hnedej, jasné farby ostro kontrastujú s tmy, jasne ukazuje, ako sú oči obklopené tenkým bielym kruhom, zobák tmavo červená mierne zakrivený na dolnej čeľusti môžu vidieť jasne červenú škvrnu.

v podstate Farba peria je biela a ružová, ale základná farba krídel je šedá. Končatiny majú rovnakú farbu ako zobák. V zime sa hlava stáva čisto bielym, s výraznými tmavohnedými škvrnami na stranách.

Mladí ľudia mať šedo-hnedú farbu hlavy a trupu. Na ich krídlach vidíte veľké množstvo červených a hnedých škvŕn. Zobák a končatiny sú tmavo žlté farby, chvost s tmavohnedým pruhom.

Životný štýl zálivu čajok

Rieka čajok - dospelé vtáky a vajciaHniezdenie riečnych čajok v kolóniách, často na tom istom mieste s ostatnými vtákmi racku rodiny - riečne bielych krídel alebo čiernych ternov. Rôzne vodné rastliny sa používajú na stavbu hniezda, často reed stonky. V murive sa zvyčajne nachádzajú olivové alebo škvrnité vajcia so škvrnami od 2 do 3 kusov. Murivo začne koncom mája a trvá až do polovice leta. Nasizhivayut vajíčka ženy asi mesiac (21-25 dní). Mladé kurčatá ošetrujú rodičia starajúci sa až o tri týždne, po ktorých začínajú samostatne lietať.

Napájanie

Racek na loveStravovanie vtákov je rôznorodé. Kanály rieka čajka hmyzu a bezstavovcov (vážka, chrobáky, ich larvy a dážďovky a kol.), Rovnako ako plody, semená, ryby a drobné hlodavce potravinového odpadu.

Hmyz sa najčastejšie chytiť za letu a zvyšok potravy sa extrahuje na pevnine a od vody.

Správanie a každodenná činnosť vtákov

Aktívne jazdecké jazero neustále, a deň a noc, aj počas rozmnožovacieho obdobia, migruje aj v noci av priebehu dňa. Existujú dva vrcholy aktivity vtákov - je to skoro večer a ráno. V západnej Európe sa na miestach zimných nocí vtákov hromadia až 100 tisíc jedincov.

Vlastnosti reprodukcie

Chváli jazierko čajokČajka jazera sa chová vo veku 1 až 4 roky a žena má tendenciu reprodukovať skôr.

Hniezdenie čajok zmiešaných kolónií. Umiestnenie kolónií pri absencii nepriaznivých faktorov je konštantné a môže pretrvať niekoľko rokov. Migrujúce vtáky lietajú na miesta hniezdenia oveľa skôr, než sa otvoria nádrže a objavia sa prvé roztopené náplasti. Najčastejšie sa to deje na konci marca alebo v polovici apríla.

Po príchode si čajovníci jazera udržiavajú blízko seba a chodia po jedle. V tomto jarnom období je ich demonštratívne správanie jasne vyjadrené, muž s výklenkami prenasleduje ženu vo vzduchu a tiahne hlavou dopredu. V momente vzniku páru samica ohýbá hlavu a preto žobrá o potravu a muž ju kŕmi.

Čajka - hniezdo a tri vajciaPostaviť budúce hniezda vtáci rozhodnúť neprístupné predátorov mieste - ohniska splavninu, trávnatý ostrov rašeliniská, slatiny, niekedy aj na pobrežné lúke. Chránená oblasť okolo hniezda asi 47 cm, v hustých kolóniách vzdialenosť medzi zásuvkami od 50 cm do niekoľkých desiatok metrov v riedkych kolóniách.

Pokladanie vajec padá na 1-3 vajíčka, v prípade straty sa vykoná opakované znášanie. Veľkosť vajec je 41-69 cm x 30-40 mm. Obaja rodičia vyliahnu vajcia, inkubačná doba je približne 23-24 dní.

Ak sa v kolónii objaví nezvaný návštevník, začne sa všeobecná hlasitosť, vtáky začínajú obkľúčovať v blízkosti hniezd, rozhorčene vykričať a napiť páchateľa s vrhmi.

Keď sa narodia kurčatá, rodičia ich kŕmia z zobáku. U mladých kurčiat sa telo pokryté okrovo hnedé až čierne a hnedé škvrny, farbu, ktorá im umožňuje splynúť s prostredím. Mladé kurčatá začínajú lietať po troch až štyroch týždňoch.

pelichat

U dospelých vtákov dochádza k opojaniu v niekoľkých obdobiach:

  • Mutovanie v blízkosti riečneho čajkapost-manželský - plný molt, trvá od mája do novembra;
  • predmanželský - čiastočný molt, po ktorom nasleduje perie trupu a hlavy, trvá od januára do marca, často sa predlžuje až do konca jari;
  • prvé zimné šaty - čiastočná, nahradená perforovanou časťou krídel, hlavy a trupu, trvá od júla do decembra;
  • Predmanželský pĺznutie po prvom zimnom období - čiastočne nahradený perie krídla, centrálne dvojica chvostové perie, hlavy a tela, trvá od januára do mája;
  • post-manželský jednoročný molt - trvá ako post-potrat u dospelých vtákov, začína až 25-30 dní skôr.

sťahovanie

Racek - migráciaRackové jazerá opúšťajú hniezdne miesta hneď, ako mladí vtáci začnú lietať. Obdobie migrácie závisí od miestnych podmienok, zatiaľ čo je to hlavne v treťom desaťročí júna a pokračuje až do začiatku augusta.

Čajka smejivá je schopný pohybovať po hniezdenia, a to najmä pokiaľ sa týka vtákov, ktorí žijú ďaleko od hraníc tejto oblasti a mať non-smerová charakteristika vtáky žijúce v blízkosti hraníc priestore sú schopné sa sústrediť a rozšíriť svoje hniezdnu stanovište.

Odľahlé zimovanie vtákov začína v polovici decembra a vo februári sa ich počet na týchto miestach znižuje. Pri ďalšom zimovaní (napríklad v juhozápadnom Baltskom mori) zostali čajovníky na konci októbra a zostanú tam až do novembra, niekedy v polovici marca. Načasovanie príchodu vtákov závisí od jarného počasia, ale jačmeň vždy prichádza čoskoro.

prezimovanie

Zimovanie riečneho čajkaVtáky, ktoré hniezdia východe a severe izotermy januári na 2,5 ° C, a sú považované za pricestujú na britských ostrovoch a v Stredomorí. Väčšina dospelých vtákov je osedlá a mladí vtáci, ktorí obývajú prechodné oblasti tohto územia, sú migranti.

Veľký počet jazier čajok letieť v takmer všetkých európskych krajinách, a to najmä tam, kde je žiadne podmienky zimné ľadu (napr v Stredomorí, Kaspické more, pobrežie Čierneho mora, rovnako ako Indickom a Tichom oceáne, umývanie východné a južné pobrežie ázijského kontinentu).

V posledných desiatich rokoch sa stala čajka smejivá av zime na pobreží Severnej Ameriky: na území, sa nachádza na ostrove Newfoundland do New Yorku. Tiež v Mali a Nigeri (cez Saharu), v krajinách južného a východného pobrežia Afriky, v Tanzánii a Keni, kde sa počet zimujúcich čajok rieky spojený s počtom vtákov zimujúcich na území bývalého ZSSR.

Pre čajky, ktoré spánkujú na území bývalého ZSSR, migrácia a zimovanie boli najpresnejšie študované vo východnej pobaltskej populácii, ktorá spája vtáky z týchto krajín:

  • Estónsko
  • Lotyšsko;
  • Litva;
  • Kaliningradská oblasť ruského štátu.

Tieto vtáky pochádzajú do zimy na rozsiahlom území Kanárskych ostrovov a severozápadného pobrežia Afriky, územia, na ktorom oni prídu, vybehne na východnom pobreží Čierneho morya- je tiež Bahamy a Kaspické more.

Vtáky v zimeUvažuje sa o najčastejších miestach zimovania tejto populácie: Baltské more na západe, ktorý sa rozkladá na ploche na juhu Dánska a Shveytsarii- severovýchodnej Nemecku a na pobreží Severného mora, ktorá zahŕňa severozápad západnom Nemecku, Belgicku, Holandsku, na severnom pobreží Francúzska, južne od Britských ostrovov, na pobreží Pyrenejského polostrova a rieky poluostrova- jazero vnútri kontinentu (v Nemecku, Maďarsku a Švajčiarsku) - Western Sredizemnomore- pobreží Jadranského mora na severe- údolie rieky. Do a na juh od Francúzska.

Zimovanie v týchto miestach sa dosahuje dvoma spôsobmi:

  1. Riečny čajka vo vodevtáky cez Baltické more na západnom smerom, a preto klesajú na juhu Švajčiarska a Dánska, kde lietať pobreží Atlantiku a Severného mora Afriky a Európy a potom cez kontinent a dostať sa do západnej časti Stredozemného mora;
  2. vtáky lietajú pozdĺž pobrežia Baltského mora na Východe, prechádza Kaliningradskej oblasti (vtáky lietajú na prvý dráhe, v tejto dobe sú už v Dánsku), a potom padajú do Nemecka a Poľska, cez kontinent a vstúpiť na územie Jadranského mora.

Black-čele rackové, ktorý hniezdi na severe regiónu Baltského mora, majú väčší sklon k prvej dráhe letu a vtáky hniezdiace na juh - na sekundu.

Riečkové čajky po leteRastliny obývajúce centrálne regióny európskej časti Ruska (V týchto oblastiach: v Moskve, Riazaň Ivanovo a Jaroslavľ) prezimujú na území západnej časti Francúzska, ku Kaspickému moru na východe, ale ich hlavnou zimovisko - je pobrežie Čierneho mora a juhovýchodné pobrežie Azovského mora a pobrežia Juhoslávie, Talianska, Grécka Mediterranean na východe (ústie Nílu, Cypru, Libanonu, atď), horný a priemer za Dunaj a vo Švajčiarsku.

Racek hľadá jedloPočas prechodu na miestach ich prezimovaní čajok meškajú asi 2,5 až 3 mesiace v nižších a stredných toku Dnepra, na Azovského mora, a na dolnom toku Donu, ktorý dáva dôvod sa domnievať, že majú strednú rokov.

Na racky čajok zo západnej Sibír a Kazachstan, zimovanie sa odohráva v Kaspiku a pobreží Arabského mora a Perzského zálivu. Zvonenie je zimovanie rieky Kamčatky v Japonsku.

Delež v družabnih omrežjih:

Podobno