ahtate.ru

Lesná mačka: spôsob života európskej divokej mačky

Lesná mačkaDivoká mačka prakticky sa nelíšia od bežných mačkovitých mačiek, preto nie je také ľahké ich rozlíšiť. Napriek veľkým rozmerom je lesná mačka skôr hrozivým predátorom.

Chytré zviera môže útok divoký a domáce malé dobytok, ako aj mladých srncov. Na riekach, keď voda prechádza do recesie, predátor uloví obyvateľov rieky: raky a ryby.

Spôsob života európskej divokej mačkyAk lesná mačka ospravedlňuje jej bývanie nie ďaleko od ľudí, ktorí majú farmu, je zaručené zmiznutie hydiny a vo veľkom počte. spočiatku biotopu mačky predstavovala strednú a západnú Európu. Od Baltského mora do Anglicka v severnej časti. V južnej časti bola rozdelená do nasledujúcich krajín: Kaukaz, Balkán, Malá Ázia, Španielsko a Taliansko.

Západná časť ZSSR bola severovýchodnou hranicou šírenia lesnej mačky. K dnešnému dňu obyvateľstvo kleslo, tento druh mačiek obýva Kavkaz, ukrajinský juhozápad, východnú a západnú Európu.

Vzhľad dravca

Životný štýl divokej mačkyZdá sa, že lesné mačky sú podobné bežným šedým mačkám. Je pravda, že je väčší ako jeho zástupcovia v domácnosti. parametre:

  • dĺžka samice je 70 cm a samce sú 90 cm;
  • Hmotnosť žien sa pohybuje okolo 6 kg a muž nie je nižší ako 7 kg.

Divoké mačky to majú vzhľad:

  • telo husté a svieže;
  • uši nemajú kefy na okrajoch, majú trojuholníkový tvar a mierne okrúhle, sú dosť široké a na okrajoch sú malé chĺpky;
  • nohy nie vysoké, ale podlhovastý kmeň;
  • Nožnice na nohách stiahnuteľné;
  • pred očami je blikajúca membrána, je potrebná ako ochrana pred poškodením;
  • Zuby majú ostrý vzhľad s takou štruktúrou, že obeť môže byť chytená a držaná;
  • molárne sú potrebné na žuvanie;
  • dlhý kníh;
  • jazyk má malé zakrivenie papily, ktorými je vlna drážkovaná.

spôsob života

Životný štýl divokej európskej mačkyEurópska lesná mačka žije v otvorených priestoroch Kaukazu, juhozápadnej Ukrajiny, východnej a západnej Európy. Skvelé miesto na živobytie divokej mačky sa považuje za vzdialené od civilizácie zmiešaných lesov. Ak sa predátor rozhodne pre horský terén, potom sa usadí v nadmorskej výške 3 kilometrov nad morom.

Nechce radšej robiť výlety za daždivého počasia a bahna, respektíve lesná mačka čaká v prístave, až kým sa zlepší počasie - môže trvať deň alebo viac. Prevažne aktívny v noci. Lov európskych mačiek začína za úsvitu alebo počas západu slnka. Nie každý pozemský prenasledovateľ môže chytiť tohto pozemského dravca, pretože sa môže skrývať medzi skalami, stromami a dokonca aj vodou. Mimochodom, lesná mačka má schopnosť plávať, ale neochotne stúpa do vody, aj keď je ohrozená väčšími predátormi.

Pocit pachu európskej mačky nie je veľmi rozvinutý, takže sa spolieha na hľadanie zraku a sluchu. Ak chcete skrotiť divokú mačku je veľmi ťažké, nedobrovoľné podmienky prechádzajú s veľkými ťažkosťami. Mäso v šelme je chrapľavé a nízke. V opačnom prípade sú emočné návyky hlasu totožné s bežnými domácimi mačkami: syčivé, šúchavé, túžiace.

Habitat európskej lesnej mačky

Habitat divokej európskej lesnej mačkyPrirodzene, lesné mačky sú singly. Zhromažďujú sa len vtedy, keď začína párenie. Žijú v záplavových oblastiach s rozlohou do 2 hektárov a v horskej oblasti zaberajú plochu 60 hektárov.

Tieto zvieratá označujú svoje územie tajomstvom žliaz, čím jasne uvádzajú, že je pánom tejto krajiny. Počas trasy môžu muži opustiť svoj dom na dlhú vzdialenosť pri hľadaní žien.

Lesná mačka zvyčajne vyberá ako obydlie dutinu schátraného stromu v nízkej nadmorskej výške. Ale v skalnej hornatej oblasti sa usadzuje v jeseňových alebo líšských dierach a tiež v rozkrokoch medzi skalami. Ak je lesná mačka v nebezpečenstve a napriek tomu, že sú stromy okolo, uprednostní jazvečík ako úkryt. Pre dočasné útočiská, husto tkané vetvy sú vhodné výklenky pod priepasťou a malé jamy.

Európska divoká mačka pre odpočinok v záplavách nájde také miesta: volavky opustili hniezda a rozvetvené stromy. Pre reprodukciu je dutina lemovaná vtáčím perím, suchými listami a trávou.

Diéta divých mačiek

Diéta z divokých mačiekV popredí sa voles a myši používajú ako jedlo a vodné vtáky a kurčatá sú sekundárnou stravou. Na horách radšej loví jarabice, bažanty, kohúty, doliny a veveričky. Na pláňach sa ako korisť vyberajú muškátové, krysy, pasúce sa pasienky a rôzne kačice. Keď začne čas chovu vtákov, mačky zaútočia na veľké množstvo hniezd, pustú, chytia mláďatá a jedia vajíčka.

Lesné mačky dobre lovené zajace. Vo vode zachytáva ryby a raky.

Európska lesná mačka nesvieti vo veľkých rozmeroch, ale predstavuje vážnu hrozbu pre mnohé zvieratá. Škrečky a krysa-pasyuk sa často stávajú predátorskou večerou napriek tomu, že nie každý pes môže napadnúť tieto zlé zvieratá. Na farmách na chov matiek môže mačka pravidelne navštevovať a ukradnúť mladý rast. Títo dravci môžu ľahko napadnúť erminy a kuni zvieratá - fretka, lasička, ermine. Niekedy sa martens v zúfalých porážkach porazí nezkušené mladé mačky.

Lov divokej mačky

Lov divokej európskej mačkyMačky lov pred západom slnka, asi 2 hodiny pred zmiznutím slnečného kruhu. Uprostred noci si môžete dať trochu odpočinku a za úsvitu opäť ísť hľadať korisť. Skrýva sa v zálohe, čaká a nepresahuje dva alebo tri skoky s vzdialenosťou troch metrov.

V prípade chýbajúcej mačky, nesleduje svoju korisť.

Útulne lovia hlodavce, Čakajú na ne, kým sa nedostanú z ich otvoru. Pri love v záplavách divoká mačka používa strom s nízkou zavesenou vetvou nad vodou, keď kačica pláva, predátor silne skáka na chrbát alebo chytil korisť s labkou.

Rovnako ako marmelády môžu skákať vo vzduchu vo vysokej nadmorskej výške od jedného stromu k druhému, takže veveričky z nich sa veľmi ťažko skrývajú. Ak je korisť malý, predátor produkuje zachytenie labky a zabíja ju do okcipitálnej časti hlavy. Pri veľkých útokoch na zvieratá, s použitím inej taktiky - skáče na chrbte a uhryzne krk celou silou. Pazúry lesnej mačky sú ostré, preto je ťažké ich vyskladniť.

Divoká mačka je nenasytné zviera. Normou pre neho je - 10 myší alebo potkanov za deň, a ak je v zajatí, môže spotrebovať v priemere 900 gramov mäsa. Lesné mačky jesú rovnako ako domáce mačky, skrčené na zadných nohách, ale nedávajú svoje predné labky na zem. Mačka nie je prispôsobená k roztrhnutiu jedla, ale pomocou bočných zubov uchopiť mäso.

Chovateľské obdobie

Reprodukcia lesnej mačky sa neuskutočňuje viac ako dvakrát počas celého roka. Hovor začína v mesiacoch január a marec. V takom období zvieratá označujú svoje územie a robia hlasný, smútok. Muži začnú konvergovať do skupín, aby mali ženu, začnú sa medzi sebou bojovať.

Obvykle žena, v priemere rodí 4 mačiatka, sú pokryté malým chmýřom a úplne bezmocné. Podstielky mačiek sa líšia od farieb od dospelých: na zadnej strane sú široké pásy a škvrny hnedej farby, nohy a chvost sú potiahnuté vodorovnými pruhmi.

Vzdelávanie mladých mačiek divokých lesov

Muži sa nepodieľajú na výchove potomkov, táto úloha je pridelená žene. Materský inštinkt žien je veľmi rozvinutý, neopúšťa mačiatku dlhú dobu, plne chráni proti útokom rôznych predátorov, ako je ermine a fretka. Ak sú potomkovia v nebezpečenstve, mačka hľadá nový tichý prístrešok.

Kŕmia ich mliekom 4 mesiace, ale už 45. deň, mladí môžu jesť mäso. Počas tohto obdobia mačiatka pochádzajú z ich bezpečného domova a hrajú, bežia a lezú stromy - to je bežné pre každého mladého dospievajúceho. Ak vidia nebezpečenstvo, ticho sa skrývajú a nehýbajú. Šesťdesiaty deň od narodenia, mačiatka robia poľovnícke výlety so svojou matkou a za 90 dní začnú oddeľovať a samostatne loviť.

Odporcovia lesných mačiek

Mačky tiež majú nepriateľov a nie málo. Tieto zvieratá čas od času lovia. Najnebezpečnejšie sú šakal, vlk a líška. Ale títo veľkí predátori takmer nie sú schopní chytiť domácu mačku, nehovoriac o divokých Dodgers. Trasované pozemskými predátormi, okamžite vyliezne vysokými stromami a stáva sa pre nich nedostupným.

Najhoršou hrozbou pre túto populáciu je zmiznutie lesov. Vo väčšine európskych krajín sa lesná mačka z dôvodu zníženia lesa už nemôže nájsť. V červenej knihe Bieloruska sa divoká mačka považuje za zmiznutý druh. V Litve sa stále zachováva, existujú však veľké problémy pri rozširovaní obyvateľstva. V polovici 80. rokov v Moldavsku tam bolo viac ako 70 exemplárov.

Nie je to tak dávno, lesná mačka sa šírila po celej Ukrajine, ale dnes je v Zakarpatí a Karpatoch v nadmorskej výške 1300 m - jej počet nepresahuje 400 osôb. Pravdepodobne sa zachovala v ústiach Dunaja.

Delež v družabnih omrežjih:

Podobno