ahtate.ru

Ružový alebo riečny amazonský delfín

Amazonský delfínAmazonský delfín je najväčšie druhy riečnych delfínov, zvyčajne stúpajú na dva a pol až tri metre na dĺžku a dosahujú hmotnosť viac ako 200 kilogramov. Všetci, ktorí sa niekedy stretli s bouteom a videli ich naživo, poznamenali, že majú nadváhu, a papuľa a chvost sú pomerne úzke. Čo je zvláštne s týmto objemom tela. Bouto má strmé zaoblené čelo zakrivené nahor dlhým zobákom, pokryté tuhými štetinami zhora a zhora.

Príroda vie prekvapiť, a to napriek skutočnosti, že sme už videli veľa v jeho živote, známeho žijú alebo fotografií s celým radom krásnych a neobvyklých kreácií flóry a fauny, stále existujú zvieratá sú schopné prekvapí aj jeho existencie náročné zoológovia. Jeden z najjasnejších predstaviteľov takýchto zázračných zvierat je riečny amazonský delfín. Tento druh tiež nesie takéto mená:

  • Amazonská línia.
  • Motýlik.
  • Biely riečny delfín.
  • Ružový delfín.
  • Riečny delfín.
  • Amazonský delfín.

Áno, amazonská kmeňová hmla má veľa mien, ale všetci sa zvrhnú na skutočnosť, že ich majiteľ je riečny cicavec, delfín s nezvyčajnou farbou.

Je takmer nemožné vidieť takéto zviera nažive. V akváriu alebo v ružovej zoologickej záhrade delfíny nemôžu žiť dlhšie ako tri roky. Preto sa ukáže, že oni zomrú, ešte predtým, než dosiahnu pubertu. To znamená, že v zajatí sa nerozmnožujú.

A udržanie takýchto delfínov nie je veľmi výhodné: nebudú sa môcť zúčastňovať na rôznych predstaveniach pre divákov. Po tom všetkom, a to napriek skutočnosti, že Bowtie ľahko zblíži s ľuďmi a skrotil, ale rozhodne odmietajú dať do tréningu a dokonca vykonávať jednoduché úlohy alebo kúsky. Navyše charakter týchto nádherných tvorov je v zajatí veľmi rozmaznaný a stane sa strašne agresívnym voči ľuďom a blížnym.

vzhľad

Vzhľad ružovej delfínyVonkajšie, amazonské riečne delfíny sú veľmi odlišné od ostatných druhov týchto cicavcov. Hlavným znakom buta je zmena farby pleti v závislosti od veku. Farba takéhoto zvieraťa je veľmi rôznorodá. Môžete spoznať delfíny rieky od jasných červených tónov do veľmi tmavých odtieňov.

Zvyčajne na vrchole telo amazonskej modrej modrej, a odtiaľ červenkastá alebo ružová. S vekom sa farba stáva čoraz viac svetla.

Príroda udelila ružový delfín s veľkým počtom zubov, zvyčajne viac ako sto. Prevažná časť diéty buta je tvrdé jedlo, takže ich zuby sú rýchlo vymazané a nie príliš ostré.

Ďalším charakteristickým znakom tohto druhu delfínov sú ich oči. Sú pomerne malé a pozostávajú z rohovky a kryštalickej šošovky, farby žltej farby. Príroda teda chránila oči bouta pred jasným slnečným svetlom Amazonky.

Dobre vyvinutý a dosť dlhý krk vám umožní otočiť hlavu a hrb na chrbte nahradí hornú plutvu. Títo delfíni majú veľmi husté tváre, kvôli tomu, čo musia preskúmať dno pre jedlo a plávať brucho. Tak sa dostanú k tomu, čo sa deje pod vodou.

spôsob života

Tieto nádherné bytosti žijú na pevnine Južnej Ameriky, v amazonskej kotline a vo svojom celom riečnom systéme prameňov a prítokov.

S amazonským delfínom sa nachádza v nádržiach:

  • Bolívia.
  • Na severe Peru.
  • Brazil.
  • Venezuela.

Riečny delfínNiektoré prítoky Amazonky majú pôvod v rieke Orinoco, takže sú tu často pozorované boutosy. V Latinskej Amerike je populácia týchto zvierat tiež rozšírená, veľkosť riek alebo jazier nemá pre nich veľký význam.

Stojí za zmienku, že biotopy ružových delfínov sú rovnako báječne krásne ako samotné zvieratá. Vody Amazonky nie sú transparentné, ale biele ako mlieko. Táto farba dáva rieky obrovské množstvo bahna v spodnej časti. Tiež táto rieka je miestom najväčšej svetovej vodnej ľalie, pomenovanej po Victoria Regia alebo Victoria Amazon. Na brehoch Amazonky rastie množstvo neobvyklých tropických rastlín a stromov, rovnako ako mnoho paliem.

V prírodnom prostredí majú amazónski delfíni sklon tráviť celý život len ​​na jednom mieste, môžu dostať iba sezónne vodné kvapky na presun do inej časti rieky alebo do inej nádrže. V takýchto prípadoch idú do hľadania miesta, kde je kanál hlbší. Keď sa riečny systém vráti do normálu, boutos sa vráti domov.

Po silných dažďoch rieky často prichádzajú z pobrežia a šíria sa do pobrežných zón. V takýchto prípadoch môžu miestni obyvatelia často sledovať rozmazaniu boutosov v zaplavených oblastiach. Počas obdobia dažďov môžu niektorí ľudia migrovať do inej rieky.

Na rozdiel od morských delfínov žijúcich v baleniach, amazonských delfínov je jediný. Sú zhromažďované iba počas obdobia párenia.

Niekedy vidíte spolu dvoch takýchto delfínov - to je matka a jej mláďa.

rozmnožovanie

Biológia reprodukcie tohto druhu bola doteraz len málo skúmaná. Existujú náznaky, že buta polygamné bytosti. Takýto záver bol urobený na základe sexuálneho dimorfizmu. Aj jeden z príznakov polygamu je agresívny boj medzi mužmi za to, že majú ženu. Boj sa opakuje každú párovú sezónu a zanecháva stopy na koži mužov: uhryznutie a odreniny.

Dolphin ružová farbaPo skončení obdobia rozmnožovania sa samci vrátia z miesta, kde plavili na párenie, samice zostávajú v potrubiach alebo v zaplavených oblastiach a čakajú na vzhľad mláďaťa. Tehotné ružové delfíny trvajú asi jedenásť mesiacov, narodenie sa koná na štyri až päť hodín. Po narodení delfína samica sama ho tlačí na povrch, aby mohol urobiť prvý nádych. Ihneď po narodení mláďatá majú telo dlhé sedemdesiatosemdesiat centimetrov a hmotnosť šesť - osem kilogramov.

Žena s delfínmi radšej zostane čo najdlhšia v plytkej vode. Vyberte takéto miesto biotopu vďaka viacerým výhodám.

  1. Pokojná voda, nedostatok silného prúdu, ktorý sa nedokáže vyrovnať s dieťaťom.
  2. V blízkosti nie sú agresívni muži.
  3. Veľké množstvo rôznorodých krmív a nedostatočná konkurencia iných zvierat.
  4. Nedostatok prirodzených nepriateľov.
  5. Malá hĺbka umožňuje, aby mláďatko samostatne a bez problémov plávalo na povrch, aby zhromažďovalo vzduch.

ženy kŕmiť svoje mláďatá po celý rok od okamihu ich narodenia, ale vedľa svojej matky zostávajú asi tri roky. Obvykle medzi narodeniami ružové delfíny trvajú pätnásť až tridsaťšesť mesiacov. Nie je nezvyčajné opätovne otehotnieť dojčiaca matka.

Sexuálna zrelosť u amazonských delfínov sa vyskytuje až piaty rok po narodení. V tejto dobe je dĺžka tela ženy jeden a pol až dva metre, u mužov od dvoch alebo viacerých metrov.

Životnosť buta v prirodzenom prostredí zatiaľ nie je známa, ale ak sú držané v zajatí, zriedka žijú až tridsaťtri mesiacov.

správanie

delfínpretože Amazonský delfín - dvojhra, nemajú hierarchické rozdelenie medzi svojich bratov. Ale to im nebráni príležitostne komunikovať medzi sebou. Ak chcete urobiť, delfíny používajú asi desať až dvanásť rôznych zvukov, ktoré pripomínajú plače vo vysokých tónoch, štekanie, klikanie, kvílenie a echolokácia.

Bouto je veľmi aktívny tvor, bez ohľadu na čas, sú vždy veselí a zaneprázdnení pri plávaní, socializovaní alebo hľadaní jedla. Plávať zástupcovia tohto druhu je pomerne pomalý, maximálna rýchlosť, že sú schopní vyvíjať tri kilometre za hodinu. Ale každá moderná loď sa s nimi nemôže porovnávať s manévrovateľnosťou.

Pri potápaní pod vodou môžu trvať až dve minúty. Takže roztrhajú doliny, aby našli skryté ryby alebo kraby. Potravinové ružové delfíny dávajú prednosť od pobrežia, v ústí rieky alebo vedľa vodopádov. Samozrejme, že voda na týchto miestach sa nemôže pochváliť čistotou a transparentnosťou, takže boutos sa spolieha viac na echolokáciu a sluch ako na zrak.

Jeden deň, amazonských delfínov jesť asi dvanásť kilogramov jedla. Zvyčajne sú to malé ryby, ale korytnačky a krabia sú tiež v dopyte s týmito bytosťami, a nebudú ľutovať ich jesť, aj keď sú plné. Takáto "brutálna" chuť k jedlu vysvetľuje nadmernú plnosť buta.

Niekedy sa rastliny kombinujú s delfínmi - tukasou alebo veľkými vydry, vedú veľkú školu rýb a potom rozdeľujú korisť medzi účastníkov lovu.

Úloha v ekosystéme

Ružové delfíny zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní ekosystému riek Južnej Ameriky. Jesť rôzne druhy rýb a dokonca aj pirány, obmedzujú nekontrolované reprodukovanie týchto tvorov. Bouto nikdy nehazuje do problémov príbuzných a pomôcť im zotaviť sa z ich rany.

Delež v družabnih omrežjih:

Podobno